Dit paradepaardje van de Argentijnse wijnbouw is buiten Argentinië nog relatief onbekend, maar volgens wijnkenners duurt dat niet lang meer. Eenmaal geproefd zul je gegarandeerd nog veel vaker een Malbec inschenken.
In Europa wordt nog altijd veel wijn afkomstig uit de ‘klassieke’ wijnlanden gedronken. Dit is niet zo gek, want 75% van de in Argentinië geproduceerde wijn wordt binnen de landsgrenzen geconsumeerd. Tijdens je bezoek aan Argentinië zijn de lokale wijnsoorten – waaronder dus de Malbec – het proberen meer dan waard.
Wat maakt Argentijnse wijnen zo bijzonder?
Argentinië is Zuid-Amerika’s grootste wijnproducent waarbij maar liefst 75% van de geproduceerde wijn binnen de landsgrenzen wordt geconsumeerd.
De kunst van het wijnmaken wordt al sinds de 16e eeuw beoefend. De eerste druivensoorten werden destijds door Franciscaanse monniken meegebracht uit Spanje.
In een later stadium kwamen er veel immigranten uit Spanje, Italië en zelfs Frankrijk, dankzij hen ontstond er een markt voor wijn in de grote steden.
Malbec is de Argentijnse wijnsoort bij uitstek. Internationaal wordt de Malbec geprezen vanwege het lage tanninegehalte en de volle robuuste smaak.
Torrontés is een bijzondere soort uit de hooggelegen noordelijke provincies. Het is een droge witte wijn met een zeer fruitig aroma.
Andere wijnsoorten die worden verbouwd zijn Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Bonarda, Pinot Noir, Pinot Blanc, Chardonnay en Riesling.
Wijngebieden
De wijngebieden van Argentinië liggen verspreid over een flink aantal provincies. De provincies Salta, Jujuy, San Juan, La Rioja en Catamarca in het warme noorden, tot Mendoza en Neuquen in het midden van het land, tot de zuidelijk gelegen zonnige valleien van Patagonië. Deze diversiteit proef je in de verschillende wijnsoorten.
Een absolute must op je wijnontdekkingsreis is de provincie Mendoza: voor wijnliefhebbers is dit het kloppend hart van Argentinië. Mendoza is de oudste en grootste wijnstreek. Maar liefst 60% van de totale wijnproductie in Argentinië komt uit dit gebied. De wijngaarden bevinden zich in een enorme vallei dichtbij het Andesgebergte. Op ongeveer een uur rijden begint het hooggebergte, waar je je zó tussen de enorme canyons, kolkende rivieren en sneeuwtoppen begeeft (ook de Aconcagua, met 6962m de hoogste bergtop van Noord- en Zuid-Amerika).
Ook Cafayate in het noordwesten van Argentinië is het bezoeken waard. Cafayate wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen in Argentinië. Cafayate is gesticht in 1840 en niet lang daarna is een aantal wijnboerderijen gebouwd op de hellingen rond de stad. In Cafayate, waar de vredige sfeer van een dorp heerst, vind je restaurants, musea en een paar koloniale landhuizen. De wijngaarden van Cafayate zijn buitengewoon; de grootste is Finca la Rosa, tegenwoordig Patios de Cafayate – Wine Hotel. La Rosa werd opgericht in 1892. Dit uitgestrekte, door wijngaarden, geraniums en rozenstruiken omgeven koloniale boerenbedrijf wordt gezien als een klassieke Argentijnse bodega.
Op de bodega
In de valleien van Mendoza bevinden zich veel klassieke bodega’s zoals Norton, Trapiche en Salentein. Niet alleen deze grote jongens maar ook de kleinere wijnmakerijen openen dagelijks hun deuren, zodat je de wijnproductie in geuren en kleuren mee kunt maken en natuurlijk het resultaat kunt proeven (degustación). Er zijn bodega’s waar je wijnen kunt proeven bij een (exclusieve) lunch of diner. Of wat te denken van een overnachting op een bodega en dan wakker worden met uitzicht op de zonovergoten wijnvelden?
Reisplannen naar Argentinië?
Vraag hier een vrijblijvend reisvoorstel aan of meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over onze reizen, acties en andere leuke weetjes.