De Argentijnen zeggen graag ‘voetbal is een passie’, en die passie is wijdverbreid onder alle lagen van de bevolking. Veel mensen leven ervoor. Maar het Argentijnse voetbal is niet meer wat het geweest is. Lange tijd was het de vraag of de Argentijnse voetbalbond überhaupt wel een elftal op de been kon brengen: er was geen coach en zelfs de gezagsgetrouwe Messi weigerde nog te spelen voor de bond.
Des te meer reden om uw blik eens 180 graden te verleggen, naar een andere typisch Argentijnse sport. Argentinië is namelijk in één ding steevast de beste ter wereld. Het niveau van het Argentijnse polo ligt dermate hoger dan het niveau van welk ander land dan ook, zodat een eerlijke competitie niet altijd mogelijk is.
Polo, een sport met eigen regels en conventies. Zowel op het veld als daarbuiten.
Als u een polotoernooi bezoekt (Argentinië host de belangrijkste internationale toernooien) is de entourage onmiskenbaar groots. De mooiste vrouwen, de een nog beter gekleed dan de ander, de champagne vloeit rijkelijk, onder de toeschouwers bevinden zich de allerrijksten ter wereld. Perfectie en elegantie ten top.
De link met rijkdom is snel gelegd: polo is een dure sport. Maar de passie voor de sport staat voorop. De woorden van een Engelse poloclub-eigenaar zijn veelzeggend: ‘You’ve got to combine the passion with the business to then enjoy the passion.’
Maar vanwaar de passie voor polo? Wat maakt de sport zo fascinerend?
Polo heeft zijn oorsprong in Perzië van waaruit het zich verspreidde naar Azië. De Britten pikten het op in India en maakten de sport groot in de westerse wereld. Polo werd naar Argentinië gehaald door Britse immigranten, en sinds 1875 speelt men hier wedstrijden. Het nationale poloteam is al sinds 1949 onafgebroken wereldkampioen en het Argentina Polo Open is een van de belangrijkste wedstrijden ter wereld.
Journalist Marcelo A. Moreno omschrijft polo als de ultieme combinatie van snelheid, gevaar, elegantie, relatief eenvoudige regels en de paarden als sterspelers, die samen met hun ruiter tot het uiterste gaan.
Beiden wenden al hun krachten aan om met 60 km per uur achter de witte bal aan te kunnen rennen. En dat is zo`n opgave, dat de vermoeide dieren in de speelpauzes (die om de 7 minuten plaatsvinden!) gewisseld worden om het spelniveau optimaal te houden. Per speler zijn er 4 tot 8 paarden beschikbaar. Argentinië staat bekend om haar topspelers Adolfo Cambiaso, Facundo Pieres en Juan Martin Nero, maar een goed getraind paard staat garant voor wel 60-75% van diens ruiters speelkwaliteit en bijdrage aan het team.
Argentinië mag dus niet alleen trots zijn op haar poloteams, maar ook op de fokkers, trainers en verzorgers van de paarden zonder wie al die overwinningen en titels nooit behaald zouden zijn.
Het Campo Argentino de Polo de Palermo
Het Campo Argentino de Polo de Palermo van 1928 is het belangrijkste polostadion van het land en dé plaats om beroemde polospelers als Adolfo Cambiaso, een van de Argentijnse topspelers, in actie te zien. Het stadion is, ook wel bekend als Catedral del Polo, biedt plaats aan 45.000 toeschouwers en wordt ook vaak voor andere evenementen gebruikt, zoals popconcerten. Het poloseizoen loopt in Argentinië van september t/m november. De Abierto Argentino de Palermo Open (de open Argentijnse kampioenschappen) vinden aan het eind van het seizoen plaats. In de rust en na afloop van wedstrijden helpt iedereen mee om de losse zoden aan te stampen.
Reisplannen naar Argentinië?
Vraag hier een vrijblijvend reisvoorstel aan of meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over onze reizen, acties en andere leuke weetjes.