Buenos Aires: een unieke, multiculturele stad
De stad Buenos Aires is de hoofdstad van Argentinië. De stad zelf telt meer dan 3 miljoen inwoners, de stad inclusief omliggende districten 15 miljoen. De inwoners van Buenos Aires, de Porteños, zijn afstammelingen van Italiaanse, Spaanse, Britse, Joodse, Duitse en Portugese immigranten.
Buenos Aires is een unieke, multiculturele stad en er hangt een sfeer die meer getypeerd kan worden als Europees dan Zuid-Amerikaans, een van de redenen waar Buenos Aires ook wel het ‘Parijs van het Zuiden’ wordt genoemd. Deze kosmopolitische stad is gelegen aan de monding van de rivier Río de la Plata en kent vele prachtige gebouwen, pleinen en monumenten. In het kloppende hart van deze dynamische stad vindt u drukke (winkel)straten en vele uitstekende restaurants.
Onderstaand een overzicht van de mooiste hoogtepunten die de stad zo bijzonder maken:
1. Plaza de Mayo (wijk Plaza de Mayo en Microcentro)
Het symbolische hart van Buenos Aires, de Plaza de Mayo, vormt een aangename open ruimte. Tijdens de Spaanse heerschappij was het een ongeplaveid marktplein en een ontmoetingsplaats voor zeelui, handelaren en koloniale functionarissen.
Vandaag de dag is het plein een commercieel en administratief centrum waar zowel politieke bijeenkomsten als concerten worden gehouden, en dat zelfs is gebombardeerd. Het plein wordt beheerst door het bekende Casa Rosada. In het midden staat de Pirámide de Mayo, omringd door hoge palmen. Om het plein staan statige gebouwen waarin vooral overheidsdiensten zijn gevestigd. Aan de zuidkant ligt de brede boulevard Avenida de Mayo.
De belangrijkste gebouwen aan het plein zijn het presidentiële paleis Casa Rosada wat zijn naam heeft te danken aan de kleur van de façade, die men sausde met een mengsel van witkalk en ossenbloed. Het Catadral Metropolitana is een neoklassieke kerk uit 1836 en het is tevens de laatste rustplaats van de bevrijder van Argentinië, José de San Martín. Het Palacio de Gobierno is het gemeentehuis en hoofdkwartier van de burgemeester van Buenos Aires.
2. Café Tortoni (wijk Plaza de Mayo en Microcentro)
Café Tortoni, dat werd geopend in 1858, is vernoemd naar een bohémienachtig dranklokaal aan de beroemde Boulevard de Italiens in Parijs en is waarschijnlijk het oudste en mooiste café van de stad. Eind 19e eeuw was de kelder van het café een populaire ontmoetingsplek voor La Peña, een groep schrijvers en kunstenaars onder leiding van schilder Benito Quinquela Martín.
Al snel werden plaatselijke jonge talenten als Jorge Luis Borges, Roberto Arlt en Alfonsina Storni en bezoekende schrijvers als Federico García Lorca en Luigi Pirandello hier gezien. De Rincón de los Poetas (dichtershoek) dateert nog uit die tijd. Tangolegende Carlos Gardel heeft hier opgetreden en het café organiseert nog steeds tango- en jazzconcerten. Op de eerste verdieping zit de Academia Nacional del Tango, met een onderzoeksbibliotheek voor tangostudenten en een studio waar danslessen worden gegeven. Er is ook een Wereld Tangomuseum, dat dagelijks is geopend.
3. Avenida 9 de Julio (wijk Plaza de Mayo en Microcentro)
De Porteños pochen graag over het feit dat de Avenida 9 de Julio de breedste avenue ter wereld is. De 140 meter brede hoofdweg werd in de jaren dertig van de 20e eeuw door het centrum heen aangelegd, waardoor een passende achtergrond ontstond voor de 68 meter hoge Obelisco op de kruising met Avenida Corrientes.
Naast een Parijse boulevard wilden de stadsplanners dat de 9 de Julio wat lucht gaf naast het drukke, benauwde labyrint van Microcentro. De magnifieke Obelisco, ontworpen door de Argentijnse architect Alberto Prebisch, werd in 1936 opgericht. Elke zijde illustreert een belangrijke gebeurtenis uit de Argentijnse geschiedenis.
4. Plaza Dorrego (wijk San Telmo)
De Plaza Dorrego, een levendig en bruisend plein, is een ideale plek om even weg te dromen bij een wijntje of kop koffie. Dit kleine met keitjes bestrate plein, gelegen in het hart van de barrio San Telmo, was vroeger een halteplaats voor koetsen en karren die door de stad trokken. Dit is na Plaza de Mayo het oudste stadsplein.
De prachtige, twee verdiepingen hoge gebouwen, waarin nu veelal bars, restaurants en souvenirswinkels zijn gevestigd, bieden vertier aan zowel Argentijnen als toeristen. Door de week worden er op het plein terrassen uitgezet, maar in het weekend wordt de ruimte bezet door een populaire antiekmarkt, de Feria de San Pedro Telmo die de oudste in de stad schijnt te zijn. Een ideale plek om lekker rond te wandelen.
De huizen rond de Plaza Dorrego en in de nabijgelegen straten behoorden ooit toe aan patriciërs en veel van het antiek dat te koop wordt aangeboden komt uit deze nu vervallen woningen. Er zijn maar weinig koopjes te scoren, maar kijk uit naar oude lp’s, antieke mates (matébekers), platenspelers, oude kaartjesmachines uit stadsbussen en objecten met fileteado erop, de kleurrijke inheemse porteño kunstvorm.
5. Cementerio de la Recoleta (wijk Recoleta)
Het Cementerio de la Recoleta, een van de grote dodensteden ter wereld, heeft een oppervlakte van 5,5 ha. De eerste Argentijnse president Bernadino Rivadavia gaf de Franse architect Próspero Catelin de opdracht de begraafplaats te ontwerpen. Het werd in 1822 in gebruik genomen en heeft net als een echte stad brede, lommerrijke avenues, smalle straten, geflankeerd door muren van marmer, glanzend gepolijste façades en schemerige steegjes.
Er zijn meer dan 6400 graven en mausolea, waarvan 70 beschermd worden als nationaal monument. De diverse architectuur loopt uiteen van pompeuze Grieks-Romeinse minipaleizen en bruidstaartachtige experimenten tot aards ogende steenhopen. Ook ligt Eva Perón hier begraven. De tombe, een eenvoudig exemplaar van zwarte steen, trekt veel pelgrims en toeristen die allemaal even stoppen om de gedenkplaat te lezen met daarop een stukje uit haar ‘ik zal miljoenen zijn’ toespraak.
6. El Ateneo Gran Splendid (wijk Recoleta)
El Ateneo is bestempeld als een van de meest bijzondere boekwinkels ter wereld. Het oude Teatro Gran Splendid gelegen aan Avenida Santa Fé kreeg in 2000 een tweede leven als boekwinkel. Waar ooit stoelen stonden voor het theaterpubliek staan nu vele boekenkasten. Het gebouw is een echte bezienswaardigheid. Het is een fin-du-siècle theater in bonbons-stijl met veel verguldsels en lichten, maar op het toneel is nu een cafetaria. De ruimte van de zaal bevat overzichtelijk ingedeelde boeken, cd’s en dvd’s en langs de prachtig versierde balkons staan op de eerste rij stoelen waar u rustig een boek kunt lezen. Voor meer privacy kan dat ook in de zijloges. Het plafond van het theater is prachtig beschilderd.
8. Parque 3 de Febrero (wijk Palermo)
Het grootste en populairste park van de hoofdstad, het Parque 3 de Febrero staat ook bekend als Bosques de Palermo. In de 19e eeuw was het terrein eigendom van de Argentijnse dictator Juan Manuel de Rosas. Na zijn nederlaag in de Slag van Caseros tegen generaal Urquiza op 3 februari 1852 werd al zijn land geconfisqueerd en bestemd voor openbaar gebruik.
In 1874 werd op het terrein een park aangelegd in de stijl van het Bois de Boulogne in Parijs en Hyde Park in London en kreeg het de naam Parque 3 de Febrero, naar de Slag van Caseros. De Franse landschapsarchitect Charles Thays maakte het ontwerp voor het park en voor de nabijgelegen Jardin Botánico. In 1875 werd het park feestelijk geopend door president Nicolás Avellaneda.
Behalve over prachtige gazons beschikt het over een keur aan attracties, waaronder het bolvormige planetarium en de Vélodromo Municipal, die werd aangelegd voor de pan-Amerikaanse Spelen van 1951. Populair is ook zijn Rosedal met zo’n 12.000 rozenstruiken, ontworpen door de landschapsarchitect Benito Carrasco, een roeivijver, waterfietsen en roeiboten, een houten brug en pergola’s. In de avonden en weekenden wemelt het park van de joggers, picknickende families, wandelaars en fietsers.
8. Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires (wijk Palermo)
In 2001 opende het museum met de kunstcollectie van de Argentijnse miljonair en filantroop Eduardo F. Constantini. Het Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires (MALBA) wordt gerekend tot de best geleide private kunstinstellingen van Argentinië. Het spectaculaire moderne museumgebouw is een combinatie van aardkleurige, met natuursteen beklede kubussen en trapezoïden. De collectie omvat meer dan 200 werken van moderne Zuid-Amerikaanse kunstenaars als Frida Kahlo, Fernando Botero en Argentijnse meesters als Antonio Berni, Jorge de la Vega en Leon Ferrari.
9. Las Cañitas (wijk Palermo en Belgrano)
De hippe, prijzige woonwijk Las Cañitas is vernoemd naar de rietsuiker die hier werd verbouwd toen het land nog in het bezit was van generaal Rosas. Hoewel het ingeklemd ligt tussen het bruisende Belgrano en drukke avenues als Báez en Arévalo, is de buurt relatief rustig, mede door een aantal doodlopende straatjes.
In de jaren negentig streken hier ultrahippe restaurants neer, zoals Soul Café en Novecento. In hun kielzog kwamen er andere exclusieve restaurants, snel gevolgd door cafés, boetieks en appartementenblokken. Las Cañitas werd de hotspot voor welgestelden, en het ontwikkelingsmodel werd snel gekopieerd in Palermo Soho en later San Telmo.
10. Jardín Botánico (wijk Palermo)
De elegante Botanische Tuin, ontworpen door de beroemde Franse landschapsarchitect Charles Thays, opende zijn deuren in 1898. Thays woonde zelf van 1892 tot 1898 als directeur in de tuin in een huis in tudorstijl.
In zijn huis is nu de botanische bibliotheek gehuisvest. Op een oppervlakte van 17 ha groeien meer dan 5500 soorten planten uit Argentinië en de rest van de wereld, gesorteerd op soort, herkomst en gebruik. Van de vijf kassen werd de grootste en mooiste overgebracht uit Frankrijk, waar hij werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1900. De Jardín Botanico heeft een grote kunstverzameling, waaronder imposante beelden, bustes en monumenten.
Reisplannen naar Argentinië?
Vraag hier een vrijblijvend reisvoorstel aan of meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over onze reizen, acties en andere leuke weetjes.