De groeiende wijken van Palermo en Belgrano worden gekenmerkt door open ruimten, gevuld, met parken, een renbaan en de dierentuin. Palermo ontstond aan het eind van de 19e eeuw tijdens het presidentschap van Sarmiento, die opdracht gaf voor de aanleg van de Jardín Botánico en het Parque 3 de Febrero. Belgrano is vernoemd naar Manuel Belgrano, een militair leider die de nationale vlag ontwierp. Deze barrios worden geprezen door veel Argentijnen vanwege hun stedelijke luxe en de musea, zoals het MALBA. De parken zijn geliefd bij de porteños, die er in het weekend komen wandelen, joggen of een rondje maté delen op de grasvelden.
De belangrijkste hoogtepunten van Palermo en Belgrano …
Parque 3 de Febrero
Het grootste en populairste park van de hoofdstad, het Parque 3 de Febrero staat ook bekend als Bosques de Palermo. In de 19e eeuw was het terrein eigendom van de Argentijnse dictator Juan Manuel de Rosas. Na zijn nederlaag in de Slag van Caseros tegen generaal Urquiza op 3 februari 1852 werd al zijn land geconfisqueerd en bestemd voor openbaar gebruik. In 1874 werd op het terrein een park aangelegd in de stijl van het Bois de Boulogne in Parijs en Hyde Park in London en kreeg het de naam 3 de Febrero. Behalve over prachtige gazons beschikt het ook over een keur aan attracties, waaronder het bolvormige planetarium en de Vélodromo Municipal, die werd aangelegd voor de pan-Amerikaanse Spelen van 1951. Populair is ook de Rosedal met zo’n 12.000 rozenstruiken.
Jardín Japonés
Deze vredige en zorgvuldig bijgehouden tuin is in 1967 aangelegd als gift aan de stad door de omvangrijke Japanse gemeenschap. De eilanden in de heldere meren zijn bereikbaar via rode houten bruggen. De rijke vegetatie werd voor een groot deel geïmporteerd uit Japan. In de meren zwemmen enorme koikarpers, en grote groepen eenden. In de pagode vindt u een theehuis en een Japans restaurant.
Jardín Botánico
De elegante Botanische Tuin, ontworpen door de beroemde Franse landschapsarchitect Charles Thays, opende zijn deuren in 1898. Thays woonde zelf van 1892 tot 1898 als directeur in de tuin in een huis in tudorstijl. In zijn huis is nu een botanische bibliotheek gevestigd. Op een oppervlakte van 17 hectare groeien meer dan 5500 soorten planten uit Argentinië en de rest van de wereld.
Museo Evita
Dit museum, gewijd aan Evita Perón, is gevestigd in een villa die ooit toebehoorde aan de aristocratische familie Carabaza. Het museum opende zijn deuren in 2002 en wordt beheerd door het Instituto Nacional Eva Perón, met als doelstelling het beheren van de nagedachtenis aan haar leven en werk voor het volk van Argentinië. De vaste collectie volgt de sporen Eva Peróns leven en passies nauwkeurig met onder andere affiches, beroemde foto’s, juwelen en haar jurken. Ook de indrukwekkende foto van Evita die vanaf het balkon van Casa Rosada de descamisados begroet, kunt u hier bekijken.
MALBA
In 2001 opende het museum met de kunstcollectie van de Argentijnse miljonair en filantroop Eduardo F. Constantini. Het Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires wordt gerekend tot de beste geleide private kunstinstellingen van Argentinië. De collectie omvat meer dan 200 werken van moderne Zuid-Amerikaanse kunstenaars als Frida Kahlo, Fernando Botero als ook tal van Argentijnse meesters.
Las Cañitas
De hippe, prijzige woonwijk Las Cañitas is vernoemd naar de rietsuiker die hier werd verbouwd toen het land nog in bezit was van Generaal Rosas. Hoewel het ingeklemd ligt tussen het bruisende Belgrano en drukke avenues als Báez en Arévalo, is de buurt relatief rustig, mede door een aantal doodlopende straten. In de jaren negentig streken hier ultrahippe restaurants neer, in hun kielzog kwamen er andere exclusieve restaurants, snel gevolgd door cafés, boetieks en appartementenblokken.
Cementerio de la Chacarita
De grootste begraafplaats van Buenos Aires is niet de beroemdste of meest aristocratische. Hij werd aangelegd tijdens de gele koortsepidemie die 1871 in de stad huishield. De epidemie was zo hevig dat op het hoogtepunt 567 lijken op 1 dag werden begraven. Sindsdien is de begraafplaats uitgebreid tot 95 hectare, waarmee het een van de grootste begraafplaatsen ter wereld is. De begraafplaats domineert Chacarita en mag met zijn genummerde straten en vrije toegang voor auto’s bijna een echte wijk worden genoemd. Tal van beroemde Argentijnen hebben hier hun laatste rustplaats gevonden.
Plaza Serrano
Plaza Serrano, dat officieel Plaza Corázar heet, vormt het hart van de trendy wijk die bekend staat als Palermo Viejo, of sinds kort Palermo Soho. De vroegere woonwijk met de typische vroege-20ste-eeuwse architectuur wemelt van gezellige cafés en restaurants uit alle windstreken. Rond 1995 werden kunstenaars en designers aangetrokken door de lage huren in de wijk, en na de economische ineenstorting in 2001 ontstond er een bloeiende alternatieve scene. Meer naar het noorden ligt de wijk Palermo Hollywood, waar de betere restaurants zich bevinden.
Reisplannen naar Argentinië?
Vraag hier een vrijblijvend reisvoorstel aan of meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over onze reizen, acties en andere leuke weetjes.