Argentijnen eten en drinken anders dan wij. Meer nog dan wát men eet, valt op hóe men hier eet. Een maaltijd nuttigen is meer dan alleen eten: het is ook een moment van delen, van genieten en van samenzijn. Een Argentijn eet daarom zelden alleen. Noch lopend op straat, noch onderweg in de trein of bus.
Als je in Argentinië bent, is het een goed idee om je aan te passen aan de lokale eetgewoontes. In de eerste plaats omdat, wanneer je zou willen gaan dineren rond een uur of zeven ’s avonds, je dan voor een wel heel dichte deur komt te staan. Maar ook omdat het je dichter bij de Argentijnen en het Argentijnse levensritme brengt.
Hoe zien de lokale eetgewoontes eruit?
Het diner is laat op de avond
In elk geval na negen uur. Om de rammelende maag tot dit tijdstip tevreden te stellen, kun je rond zes uur een tussendoortje (merienda) eten: dat kan een tosti (tostado) zijn, een croissantje (medialuna) of als je een zoetekauw bent een alfajor (chocoladekoek met dulce de leche – typisch Argentijns). Met mate of koffie erbij, uiteraard.
Veel gerechten worden gedeeld
Bestel beter geen hele pizza voor jezelf, die krijg je namelijk niet op. Het is de gewoonte om met je gezelschap één of meer grote pizza’s te delen. Een picada is ook populair als diner, met name als je met een groep mensen bent. Picada staat voor borrelhapjes: verschillende soorten kaas, ham, vleeswaren, olijven, ingelegde groenten, zoutjes en ovenvers brood erbij.
Men eet vaker buiten de deur
Niet alleen om te dineren, maar ook voor de lunch gaat men graag naar een restaurant. Op zondag vanaf één uur ’s middags stromen de restaurants vol, vaak komen families samen om uitgebreid te lunchen. Favoriet zijn de parrillas: restaurants waar veel verschillende soorten vlees ter plekke op de barbecue worden bereid.
De asado (barbecue) is altijd favoriet
Een mooie zomerdag, een verjaardag, een zondag zonder verdere activiteiten; het is altijd reden voor een goede asado. Dit heeft overigens niets te maken met het bakje kolen op wieltjes dat we in Nederland kennen. Het hier gebruikte instrument is de parrilla, een stenen constructie met een groot grilrooster. Daarop een grote hoeveelheid vlees, dat wil zeggen: gerust een halve kilo per persoon. Bloedworst, chorizo, varkensvlees, verschillende stukken rundvlees en … vaak ook orgaanvlees. De asado is compleet met eenvoudige salade, brood, vino tinto en voor de liefhebber chimichurry (een pittige kruidensaus).
De Argentijn houdt van bitter
Alsof het leven nog niet bitter genoeg zou zijn, voegen de Argentijnen hier graag nog een dagelijkse dosis bitter aan toe. Men begint de dag met een mate, de warme drank van yerba mate die menig Argentijn de hele dag vergezelt. En dan is er Fernet, de godallemachtig-bittere alcoholische drank. Dit van oorsprong Italiaanse aperitief kent alleen in Argentinië een enorme populariteit. Men drinkt het met cola, maar desondanks proef je de medicinale smaak.
Buenos Aires is een culinair mekka
In deze stad is het restaurantaanbod ongekend. Je kunt hier terecht voor het beste uit de Spaanse keuken (geen tapas maar inktvis en paella), voor pasta’s, Peruaans, Mexicaans, Japans, biologisch, vegetarisch-oriëntaals, Arabisch, Armeens, Pools, Thais, Noord-Argentijns en nog veel meer. Een leuke trend zijn de gesloten-deuren-restaurants. Dit zijn kleine, exclusieve restaurants waar men bijzondere gerechten en wijnen serveert die je nergens anders proeft.
En voor een traktatie tussendoor, of de merienda, zijn er de vele hippe koffie- en theesalons. Het is niet eenvoudig om een keuze te maken uit de beste taarten, cakes en scones van heel Zuid-Amerika. En ja, deze zullen dan niet heel erg Argentijns zijn, maar wel heel erg lekker.
Reisplannen naar Argentinië?
Vraag hier een vrijblijvend reisvoorstel aan of meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over onze reizen, acties en andere leuke weetjes.