De jaguar is de grootste katachtige van Zuid-Amerika. Door zijn sluip- en aanvalstechniek wordt hij gezien als de koning van het moeras. Tot 1950 konden er relatief veel jaguars gespot worden in Esteros del Iberá. Helaas bracht de mens daar verandering in. Het aantal jaguars liep zienderogen terug omdat zijn leefgebied werd ingepikt voor grootschalige landbouw. Een paar jaar geleden is men gestart met een nieuw herintroductieproject waarbij rekening is gehouden met sociale-, wetenschappelijke- en milieuvraagstukken. Om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat het project ook draagkracht vond bij de lokale bevolking, is er een sociologisch onderzoek gedaan. Hieruit kwam naar voren dat 95% van de bevolking de terugkeer van de jaguar ondersteunt: zij identificeren zich met het dier en vereren de jaguar.
Sinds begin 2016 verblijven er in het fokcentrum van het project in Argentinië twee jaguars die een geschikt fokstel vormen. Zij hebben al gezorgd voor nakomelingen die zijn uitgezet in Iberá. Meer informatie over het project vindt u hier.
Esteros del Iberá kent een enorme grote biodiversiteit en is volgens National Geographic zelfs een van de beste plekken op het continent om wildlife te spotten. Capibara’s, de grootste knaagdieren ter wereld, moerasherten en kaaimannen zijn alom aanwezig. Brulapen, otters en maar liefst 350 verschillende soorten vogels, waaronder papegaaien en kolibries, kunnen ook in Esteros del Iberá gespot worden.
De condor
De beste plek om in Argentinië condors te spotten is Parque Nacional Quebrada del Condorito. Het 41 km2 grote park is een van de weinige plaatsen in de wereld waar condors in hun natuurlijke habitat te zien zijn. Het park ligt rond een diep mistig ravijn, dat door de heuvels van de Pampa de Achala snijdt. De ravijnen zijn ideale nestelplaatsen voor condors. Volwassen vogels met een vleugelwijdte van 3 meter cirkelen op majestueuze wijze boven u rond. Talloze paden, sommige moeilijk en glad, slingeren naar beneden het diepe ravijn in en lopen verder langs de rivier naar beneden. Onderweg ziet u een grote variëteit aan flora en fauna, waaronder reuzevarens en zeldzame witte gentianen, wilde katten, vossen, inheemse knaagdieren en verschillende soorten slangen.
De walvis
Península Valdés, dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat, is een van de mooiste natuurreservaten ter wereld. Op zijn ruige, 500 km lange kust leeft een verbluffende en gemakkelijke waarneembare keer aan zeefauna waaronder zeeolifanten, zeeleeuwen, Magelhaenpinguïns, miljoenen zeevogels, orka’s en zuidkapers (walvissen).
De zuidkapers vindt u er tussen juni en december waarbij september en oktober de beste maanden zijn. De beste baai om walvissen te spotten is Golfo Nuevo. Deze baai is de kraamkamer voor zo’n 1000 zuidkapers (Eubalena Australis) die hier elk jaar terugkeren om dan in december met hun jong weer naar Antarctica te migreren. Elk dier kan herkend worden aan het karakteristieke patroon van huidwoekeringen waarop zeepokken groeien. Mannetjes kunnen zo’n 15 meter en vrouwtjes wel tot 16,5 meter lang worden.
Het walvis spotten doet u vanuit Puerto Pirámides waarbij u de walvissen vanuit een rubberboot van dichtbij kunt benaderen.
Reisplannen naar Argentinië?
Vraag hier een vrijblijvend reisvoorstel aan of meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over onze reizen, acties en andere leuke weetjes.