Proeven – Maak kennis met de smaak van Argentinië
Bodegas Salentein is opgericht door de Nederlandse zakenman en visionair Mijndert Pon. Het project Bodegas Salentein startte in 1997, de bouw van de bodega werd in 1999 voltooid. De wijngaarden van Salentein kennen echter een veel langere geschiedenis.
Een van de oudste wijngaarden van Argentinië
San Pablo, één van de wijngaarden van Salentein dateert namelijk uit de 17e eeuw. Hier liggen de ruïnes van Casa Grande, een oude boerderij die gebouwd werd door de Jezuïeten die destijds al bezig waren met de ontwikkeling van wijnbouw.
Twee eeuwen later verbouwt Bodegas Salentein de druivenrassen Pinot Noir, Chardonnay en Sauvignon Blanc in de San Pablo wijngaard. Dit is niet de enige wijngaard van Bodegas Salentein, ook op La Pampa en El Oasis worden druiven verbouwd.
Architectuur van Bodegas Salentein
Bodegas Salentein is geen gewone bodega. Het wijnhuis is ontworpen door Mario Day Arenas van architectenbureau Estudio Bormida y Yanzon en heeft de vorm van een kruis. In elke vleugel zit een kleine wijnmakerij met twee verdiepingen.
Op de begane grond, bevinden zich roestvrijstalen tanks en Franse houten vaten voor gisting en opslag van de wijn. Een verdieping lager, 8-meter onder de grond, liggen eiken vaten voor het rijpen van de wijn. Met behulp van de zwaartekracht wordt wijn vanuit de tanks overgevloeid naar houten vaten.
Salentein
De Argentijnse wijn wordt geproduceerd op hooggelegen wijngaarden in Argentinië. Sinds een aantal jaar wordt door wijnmaker Jose Galante geëxperimenteerd op diverse hoogtes om de perfecte druif te maken. Dit in combinatie met het klimaat, de natuurlijke irrigatie en rotsachtige bodem zorgen voor uitstekende kwaliteitswijnen.
Een deel van de druiven die gebruikt worden voor Salentein wijn bevindt zich in de Uco vallei. Hier heerst als enige in de Mendoza een koel klimaat. Bodegas Salentein heeft in de Valle de Uco een oppervlakte van 800 hectare met variërende hoogtes. De wijn wordt gemaakt met veel passie en liefde.
Zelf kennismaken met de smaak van Argentinië? Via deze link kunt u de wijnen van Bodegas Salentein online bestellen. Salud!
Luisteren – Inheemse klanken en elektronische muziek
Laat u meevoeren door de fijne klanken van de Ecuadoraanse dj/producer Nicola Cruz. Nicola Cruz is van Franse en Zuid-Amerikaanse komaf en hij woont in Quito, Ecuador, het hart van het Andesgebergte. Zijn muziekstijl kenmerkt zich door een mix van inheemse klanken gecombineerd met elektronische muziek.
Op 2 december 2019 heeft Nicola in het midden van het nationale park Iguazú naast de machtige San Martín waterval een optreden gegeven met de indrukwekkende natuur als publiek. Volgens Nicola is dit de mooiste plek waar hij ooit heeft opgetreden. Oordeel zelf!
Hier vindt u meer informatie over de machtige watervallen van Iguazú.
Lezen – De Dominicus reisgidsen als vertrekpunt
Ter voorbereiding op uw droomreis door Argentinië, Brazilië of Chili raden we u aan de reisgidsen van Dominicus aan te schaffen welke zijn geschreven door Marcel Bayer. In deze reisgidsen worden de landen uitgebreid beschreven. U ontdekt de mooiste plekjes en zo leert u aan de hand van historische, culturele en praktische informatie deze prachtige bestemmingen pas echt goed kennen.
Hier kunt u de reisgidsen bestellen. Ook ons blog biedt veel reisinspiratie.
Doen – Maak empanadas
Oorspronkelijk brachten de Spanjaarden het recept voor empanadas mee naar Argentinië. Tijdens de vele oorlogen tussen verschillende culturen verspreidt het recept zich en krijgt het naargelang het land andere ingrediënten, vormen en namen: esfhija, fatay, samosas en pirogue.
De huidige versie vindt zijn oorsprong in Galicië en Portugal tijdens de Moorse invasie. De naam komt van het werkwoord empanar dat inpakken of inwikkelen betekent. Eenmaal ingeburgerd in Argentinië creëerde zowat elke provincie zijn eigen empanadas met regionale producten. Hoewel het voor discussie kan zorgen, zullen de meeste Argentijnen toegeven dat de beste empanadas uit het noorden van het land komen. Tegenwoordig wordt in Salta de Día de la Empanada gevierd op 4 april. In Tucumán is er de hele maand september een nationaal empanada festival. U kunt zelfs de Ruta de la Empanada volgen tussen Tucumán, Yerba Buena en Famaillá om zo de verschillende recepten te proeven.
Zo maakt u Argentijnse empanadas
Deeg:
- Smelt de boter met het water en zout
- Giet dit in een mengkom en voeg vervolgens de bloem toe
- Kneed het deeg tot een gladde, gelijkmatige bal die nog elastisch aanvoelt en terugveert als u hem indrukt
- Laat het deeg hierna één uur rusten onder een natte doek
- Bereid intussen de vulling
- Rol vervolgens het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een lap van een halve centimeter dik en steek hier rondjes uit van 10 cm in doorsnede (formaat cd). U kunt hiervoor ook een kommetje of een schoteltje gebruiken
Vulling:
- Zet in een grote pan de uien, paprika en het witte deel van de lente-uien aan in wat olie
- Voeg het vlees toe en bak tot alles gaar is
- Voeg de kruiden toe en naar smaak zout en peper; haal de pan van het vuur en voeg de boter toe
- Doe de vulling hierna in een schaal of bakje om te laten afkoelen en strooi vervolgens het groene deel van de lente-uien er overheen
Empanadas:
- Verwarm de oven voor op 200˚C
- Pak een deeglapje en strooi in het midden hiervan één vol geschepte eetlepel vulling
- Vouw vervolgens het deeg over de vulling doormidden (in een halvemaan-vorm), bestrijk met wat water en druk de randen stevig aan met een vork, en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat
- Let op dat het deeg heel blijft, zodat de empanadas hun vulling niet verliezen
- Herhaal dit tot alle vulling op is
- Bestrijk de empanadas tot slot met het losgeklopte ei
- Bak ze in de voorverwarmde oven in een half uur goudbruin. Buen provecho!
Hier vertellen we u graag meer over ‘Eten in Argentinië – que placer’.
Kijken – Patagonië in 8K
Ontdekkingsreiziger Martin van Timestorm Films maakt de meest adembenemende beelden van zijn reizen door onder andere Argentinië en Chili. De schilderachtige video’s van Timestorm Films doen u smachten naar een reis door de rauwe natuur.
Voor zijn video “Patagonia 8K” schoot hij samen met zijn team in 6 weken tijd op zijn reis van Santiago naar Punta Arenas meer dan 100.000 stilstaande beelden, om daarmee deze prachtige time-lapse tot stand te kunnen brengen.
Tijdens deze rondreis maakt u in 12 dagen kennis met de mooiste hoogtepunten van Argentijns en Chileens Patagonië.
Reisplannen naar Argentinië, Brazilië of Chili?
Vraag hier een vrijblijvend reisvoorstel aan of meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over onze reizen, acties en andere leuke weetjes.