Chili is een bestemming in opkomst: in 2019 bezochten bijna vier miljoen toeristen het land. Daaronder waren duizenden Nederlandse toeristen, die zich vergaapten aan de Torres del Paine in Patagonië, de Moai op Paaseiland, de schitterende Atacama woestijn en de torenhoge Andespieken. Maar hoe zit het precies met het Chileense geld?
Algemene Geldzaken
In Chili betaalt men met de Chileense peso (CLP). Er is muntgeld van 1, 5, 10, 50, 100 en 500 pesos (al worden de 1 en 5 muntjes haast nooit gebruikt) en er zijn biljetten van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000. Duizend pesos wordt in Chili ook wel luca genoemd, wees dus niet bang dat er om een andere valuta wordt gevraagd als u bij het afrekenen 5 luca moet betalen.
1,000 pesos (of dus 1 luca) staat ongeveer gelijk aan €1,20. De koers van de Chileense peso is redelijk stabiel, maar kijk voor de meest recente koers hier. Mocht u met euro’s op zak aankomen in Chili, dan kunt u die gelijk wisselen op de luchthaven van Santiago. Daar krijgt u wel een iets lagere koers voor uw euro’s. U kunt er ook voor kiezen om het geld te wisselen in één van de wisselkantoren in het centrum van Santiago, de kans op valse biljetten is daar echter wel groter.
Pinnen
Bij aankomst op de luchthaven van Santiago loopt u, als u met een internationale vlucht aankomt, gelijk langs een rode pinautomaat van Banco Santander. Samen met Scotiabank is Banco Santander de enige bank in Chili die geen extra pinkosten in rekening brengt als u pint met een Europese pas. Uw Nederlandse bank kan overigens wel extra kosten in rekening brengen.
Andere Chileense banken als Banco Estado en Banco de Chile brengen wel extra kosten in rekening bij het pinnen, vaak zo’n 5.000 pesos (€6). Om zulke pinkosten zoveel mogelijk te vermijden, kunt u gelijk grotere bedragen opnemen. Het maximum per pinbeurt is bij alle banken 200.000 pesos, maar afhankelijk van de limiet bij uw eigen bank kunt u vaker achter elkaar pinnen. Druk wel altijd, nadat u uw pas hebt ingevoerd, op Extranjeros, dan weet de automaat dat uw pas uit het buitenland komt.
U kunt in Chili ook pinnen en betalen met uw creditcard, dit werkt hetzelfde als met de pinpas. Het enige verschil bij het pinnen is dat u nadat u voor Extranjeros hebt gekozen, u op Tarjeta Credito drukt en niet op Cuenta Corriente.
U kunt bij de meeste winkels en horecagelegenheden pinnen in Chili, het systeem heet RedCompra. Alleen de kleinere buurtwinkels en goedkopere restaurantjes hebben niet altijd die mogelijkheid. Vraag dat dus eerst voordat u ergens gaat eten, om ongemakkelijke situaties te voorkomen. U kunt bij de vaak duurdere winkels ook al contactloos betalen.
In sommige supermarkten en benzinestations heeft u de optie om bij het afrekenen met de pinpas geld bij te pinnen. U ziet dan op een pinapparaat voordat u gaat betalen de volgende melding staan: vuelta [si/no]. Als u op si drukt, kunt u vervolgens het bedrag invullen dat u wilt bij pinnen. Nadat u heeft afgerekend krijgt u dat bedrag vervolgens van de caissière.
Betalen
Bij het betalen in de horeca in Chili is het normaal dat u wat fooi achterlaat. Dit is overigens geen verplichting. Horecamedewerkers zijn wettelijk verplicht om bij het afrekenen te vragen of de fooi bij het eindbedrag mag worden inbegrepen. Gewoonlijk gaat het dan om 10%. Als u slecht geholpen bent, mag u dit gewoon weigeren.
Als u met creditcard betaalt in Chili wordt u weleens gevraagd of u de betaling in quotas of delen wilt doen. Dit is echter iets dat alleen voor Chilenen is voorbehouden: zij kunnen aankopen soms wel in 24 termijnen betalen.
Een andere vorm van betalen die alleen voor Chilenen is weggelegd, is de transferencia of overschrijving. U kunt in Chili alleen geld overschrijven van de ene naar de andere Chileense rekening en dus niet naar het buitenland. Er zijn daarnaast ook grotere winkels waar de ouderwetse cheques nog geaccepteerd worden, maar die vorm van betalen sterft net als in Nederland steeds meer uit.
Samenvattend
Chili is een veilig en betrouwbaar land als het om geld en geldzaken gaat. Hokjes met pinautomaten zijn meestal goed beveiligd, er hangen overal camera’s en bij sommige hokjes komt u alleen binnen als u uw pinpas langs de scanner haalt. Probeer niet te laat op de avond grote bedragen te pinnen: u blijft als toerist een makkelijk doelwit. Let voordat u naar Chili gaat op dat uw pinpasinstellingen het toestaan dat u buiten Europa pint.
U kunt in haast alle dorpjes pinautomaten vinden. Over het algemeen wordt de pinpas en creditcard op de meeste plekken geaccepteerd, maar toch is het wel handig altijd wat contant geld op zak te hebben, bijvoorbeeld als u op straat een lekkere empanada wilt kopen of de taxi wilt afrekenen.
Reisplannen naar Chili?
Vraag hier een vrijblijvend reisvoorstel aan of meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over onze reizen, acties en andere leuke weetjes.