Ga goed voorbereid op reis. Hieronder vertellen we u meer over praktische informatie Chili.
Adressen en telefoonnummers
Ambassades
De Chileense ambassade vindt u in Den Haag op de Mauritskade 51. Ze zijn van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur telefonisch te bereiken op het nummer 070-3123640. De consulaire afdeling is te bereiken op het nummer 020-6124701.
De Nederlandse ambassade in Chili vindt u in hoofdstad Santiago op Avenida Apoquindo 3.500. Ze zijn op dinsdag en woensdag tussen 9:00 en 11:30 uur telefonisch te bereiken op het nummer +56-227569200.
Hulp in het buitenland
Het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor informatie of in geval van nood op het telefoonnummer +31-247247247. Ook kunt u de Nederlandse ambassade in Chili bellen, u wordt dan automatisch doorverbonden naar het contactcenter in Nederland.
In geval van een arrestatie, bijvoorbeeld na een verkeersongeval, kan de ambassade informatie geven over de rechtspraak en verdere gang van zaken.
Alarmnummers
- Politie: 133
- Ambulance: 131
- Brandweer: 132
Autohuur
Rijbewijs
Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Argentinië. IRB-model 1949 wordt geaccepteerd. Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. U krijgt het IRB direct mee. Het IRB is geen vervanging voor uw Nederlandse rijbewijs, u moet dus beide documenten meenemen.
Waarborg
Voor het ophalen van de huurauto moet u een geldig paspoort, rijbewijs en creditcard kunnen overleggen van de persoon die gaat rijden. Alleen met een creditcard (met pincode) op naam van de hoofdbestuurder krijgt u de huurauto mee. Contant geld wordt zelden als borgsom geaccepteerd.
Debetkaarten (pinpassen en bankpassen), prepaidkaarten, oplaadbare of virtuele creditcards of andere betaalkaarten waarop de nummers en letters niet zijn gestanst (voelbaar reliëf), worden gewoonlijk niet geaccepteerd.
Continentale vluchten
Onderstaande links geven u meer informatie over de bagageregels en de opties om online in te checken per luchtvaartmaatschappij in Chili:
- LATAM | Online checkin
- SKY | Zie website ‘Check In’
Praktische informatie
Bellen en Wifi
Ook op reis wilt u bereikbaar zijn, voor noodgevallen of gewoon om vrienden te laten weten hoe het met u gaat. Afhankelijk van uw Nederlandse abonnement, kunt u gewoon gebeld worden vanuit Nederland, maar dat is wel vrij duur. Als u een hoge telefoonrekening na terugkomst wilt vermijden, heeft u twee opties:
- Een simkaart kopen. U kunt op de luchthaven van Santiago of in de meeste supermarkten een Chileense simkaart kopen. Uw mobiele telefoonnummer begint dan met +56 (het Chileense netnummer) en dan een 9. De drie grootste en meest betrouwbare telefoonproviders in Chili zijn Movistar, Entel en WOM. U kunt uw saldo opwaarderen bij de meeste supermarkten. U geeft dan uw telefoonnummer, uw provider en het bedrag dat u wilt opwaarderen en vervolgens kunt u bellen.
- De meeste horeca en zelfs sommige winkelcentra in Chili hebben openbare wifinetwerken. Op sommige pleinen in Chili heeft u zelfs een – niet altijd even stabiel – openbaar netwerk. Als u internetverbinding heeft, kunt u naar de meeste mobiele nummers bellen via Whatsapp.
- Tip: zorg dat u altijd een (klein) bedrag op uw Skypeaccount hebt staan. Bellen naar een ander continent kan heel duur zijn, maar via Skype kunt u ieder nummer in de wereld bellen voor een goedkoop tarief. Als u bijvoorbeeld uw verzekering of bank wilt bellen, maar u heeft geen saldo op uw telefoon, zoek dan een plek met Wifiverbinding. Via Skype kunt u dan naar dit nummer bellen en het is stukken goedkoper.
Beste reistijd
Chili ligt op het zuidelijk halfrond, de seizoenen zijn dus tegenovergesteld aan onze seizoenen in Nederland. De beste reistijd voor Chili hangt af van het gebied dat u bezoekt. Het hoogseizoen in Chili begint in oktober en eindigt in maart.
Het noorden
In de Atacama woestijn regent het praktisch niet. Hier heerst het hele jaar door een typisch woestijnklimaat, met bloedhete dagen en koudere nachten, u doet er dus verstandig aan ook warme kleren mee te nemen. Harde wind doet het zand opwaaien. De lucht is over het algemeen zeer helder. Wanneer mogelijk vermijdt januari en februari want dat zijn de regenmaanden.
Het midden
Het midden van Chili is het best te bezoeken van oktober t/m april. Voor wijnliefhebbers is de Chileense herfst het beste, omdat rond deze tijd de druiven wordt geoogst. In december en januari is het beter de hoofdstad Santiago niet te bezoeken. Het is er dan heet en er hangt nog meer smog dan normaal.
Paaseiland kent het hele jaar door een tropisch klimaat. De felle zon moet niet onderschat worden. Juli en augustus zijn de koelste maanden voor wie tussen de Moai wil ronddwalen. De beste reistijd is dus maart en september t/m november.
Het zuiden
De zomermaanden (december t/m maart) zijn de beste maanden voor een bezoek aan Torres del Paine, het Meren District en Patagonië. In het zuiden regent het veel meer dan in het noorden, dus neem ook regenkleding mee. Tijdens de wintermaanden is het door sneeuw soms moeilijk om te reizen in het zuiden van Chili.
Elektriciteit
Het voltage is 220. Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen een derde ronde gat voor de aarding hebben. Voor stopcontacten met twee ronde gaten is geen verloopstekker nodig. Voor stopcontacten met drie ronde gaten naast elkaar is mogelijk een verloopstekker van type L of een wereldstekker nodig.
Nationale feestdagen
- 1 januari – Nieuwjaarsdag
- Maart en april – Goede Vrijdag en Eerste Paasdag
- 1 mei – Dag van de Arbeid
- 21 mei – Herdenking van de zeeslag bij Iquique; opening van Congres
- Juni – De maandag het dichtst bij San Pedro y San Pablo (29 juni)
- 16 juli – Dag van de Virgin del Carmen (Chili’s patroonheilige)
- 15 augustus – Mariahemelvaart
- 18 september – Onafhankelijkheidsdag
- 19 september – Dag van het Leger
- 12 oktober – Ontdekking van Amerika / Dag van Columbus
- 1 november – Allerheiligen
- 8 december – Onbevlekte Ontvangenis
- 25 december – Eerst kerstdag
Geld en geldzaken
Chili is een bestemming in opkomst: in 2019 bezochten bijna vier miljoen toeristen het land. Daaronder waren duizenden Nederlandse toeristen, die zich vergaapten aan de Torres del Paine in Patagonië, de Moai op Paaseiland, de schitterende Atacama woestijn en de torenhoge Andespieken. Maar hoe zit het precies met het Chileense geld?
Algemene geldzaken
In Chili betaalt men met de Chileense peso (CLP). Er is muntgeld van 1, 5, 10, 50, 100 en 500 pesos (al worden de 1 en 5 muntjes haast nooit gebruikt) en er zijn biljetten van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000. Duizend pesos wordt in Chili ook wel luca genoemd, wees dus niet bang dat er om een andere valuta wordt gevraagd als u bij het afrekenen 5 luca moet betalen.
1,000 pesos (of dus 1 luca) staat ongeveer gelijk aan €1,20. De koers van de Chileense peso is redelijk stabiel, maar kijk voor de meest recente koers hier. Mocht u met euro’s op zak aankomen in Chili, dan kunt u die gelijk wisselen op de luchthaven van Santiago. Daar krijgt u wel een iets lagere koers voor uw euro’s. U kunt er ook voor kiezen om het geld te wisselen in één van de wisselkantoren in het centrum van Santiago, de kans op valse biljetten is daar echter wel groter.
Pinnen
Bij aankomst op de luchthaven van Santiago loopt u, als u met een internationale vlucht aankomt, gelijk langs een rode pinautomaat van Banco Santander. Samen met Scotiabank is Banco Santander de enige bank in Chili die geen extra pinkosten in rekening brengt als u pint met een Europese pas. Uw Nederlandse bank kan overigens wel extra kosten in rekening brengen.
Andere Chileense banken als Banco Estado en Banco de Chile brengen wel extra kosten in rekening bij het pinnen, vaak zo’n 5.000 pesos (€6). Om zulke pinkosten zoveel mogelijk te vermijden, kunt u gelijk grotere bedragen opnemen. Het maximum per pinbeurt is bij alle banken 200.000 pesos, maar afhankelijk van de limiet bij uw eigen bank kunt u vaker achter elkaar pinnen. Druk wel altijd, nadat u uw pas hebt ingevoerd, op Extranjeros, dan weet de automaat dat uw pas uit het buitenland komt.
U kunt in Chili ook pinnen en betalen met uw creditcard, dit werkt hetzelfde als met de pinpas. Het enige verschil bij het pinnen is dat u nadat u voor Extranjeros hebt gekozen, u op Tarjeta Credito drukt en niet op Cuenta Corriente.
U kunt bij de meeste winkels en horecagelegenheden pinnen in Chili, het systeem heet RedCompra. Alleen de kleinere buurtwinkels en goedkopere restaurantjes hebben niet altijd die mogelijkheid. Vraag dat dus eerst voordat u ergens gaat eten, om ongemakkelijke situaties te voorkomen. U kunt bij de vaak duurdere winkels ook al contactloos betalen.
In sommige supermarkten en benzinestations heeft u de optie om bij het afrekenen met de pinpas geld bij te pinnen. U ziet dan op een pinapparaat voordat u gaat betalen de volgende melding staan: vuelta [si/no]. Als u op si drukt, kunt u vervolgens het bedrag invullen dat u wilt bij pinnen. Nadat u heeft afgerekend krijgt u dat bedrag vervolgens van de caissière.
Betalen
Bij het betalen in de horeca in Chili is het normaal dat u wat fooi achterlaat. Dit is overigens geen verplichting. Horecamedewerkers zijn wettelijk verplicht om bij het afrekenen te vragen of de fooi bij het eindbedrag mag worden inbegrepen. Gewoonlijk gaat het dan om 10%. Als u slecht geholpen bent, mag u dit gewoon weigeren.
Als u met creditcard betaalt in Chili wordt u weleens gevraagd of u de betaling in quotas of delen wilt doen. Dit is echter iets dat alleen voor Chilenen is voorbehouden: zij kunnen aankopen soms wel in 24 termijnen betalen.
Een andere vorm van betalen die alleen voor Chilenen is weggelegd, is de transferencia of overschrijving. U kunt in Chili alleen geld overschrijven van de ene naar de andere Chileense rekening en dus niet naar het buitenland. Er zijn daarnaast ook grotere winkels waar de ouderwetse cheques nog geaccepteerd worden, maar die vorm van betalen sterft net als in Nederland steeds meer uit.
Samenvattend
Chili is een veilig en betrouwbaar land als het om geld en geldzaken gaat. Hokjes met pinautomaten zijn meestal goed beveiligd, er hangen overal camera’s en bij sommige hokjes komt u alleen binnen als u uw pinpas langs de scanner haalt. Probeer niet te laat op de avond grote bedragen te pinnen: u blijft als toerist een makkelijk doelwit. Let voordat u naar Chili gaat op dat uw pinpasinstellingen het toestaan dat u buiten Europa pint.
U kunt in haast alle dorpjes pinautomaten vinden. Over het algemeen wordt de pinpas en creditcard op de meeste plekken geaccepteerd, maar toch is het wel handig altijd wat contant geld op zak te hebben, bijvoorbeeld als u op straat een lekkere empanada wilt kopen of de taxi wilt afrekenen.
Hoogteziekte
Op een hoogte tussen 2500 en 3500 meter is de kans om hoogteziekte te krijgen 25%. Hierbij gaat het dan meestal om minder ernstige vormen van hoogteziekte. Tussen de 3500 en 5500 meter heeft u een kans van 65% op milde tot zeer ernstige vormen van hoogteziekte. Boven de 5500 meter krijgt vrijwel iedereen in meer of mindere mate te maken met hoogteziekte. Hoogteziekte kan optreden na een verblijf op hoogte van minimaal twaalf uur.
Er zijn een aantal factoren die de kans op hoogteziekte vergroten:
- Een snelle stijging naar grote hoogte. Het lichaam krijgt dan niet de tijd om zich aan te passen aan de lagere zuurstofdruk. Hierbij gaat het vooral om een snelle stijging in slaaphoogte per dag
- Zware lichamelijke inspanning. Het lichaam heeft dan nog meer zuurstof nodig terwijl er juist minder beschikbaar is
- Te weinig vochtinname
- Een zeer hoge of lage omgevingstemperatuur. In beide gevallen verliest u veel vocht
- Alcohol. Dit zorgt ook voor vochtverlies. Ook zou u onder invloed van alcohol de symptomen van hoogteziekte niet goed herkennen om tijdig maatregelen te nemen
- Roken. Dit verstoort de binding van zuurstof aan hemoglobine, een eiwit in het bloed dat betrokken is bij zuurstoftransport. Hierdoor kan er minder zuurstof worden opgenomen in het bloed
- Sommige reeds aanwezige hart- en longaandoeningen. Dan hebt u sowieso al een probleem met de zuurstofopname
Sommige mensen zijn meer vatbaar voor hoogteziekte dan anderen; dit berust op aanleg en heeft weinig te maken met conditie.
Er zijn drie belangrijke vormen van hoogteziekte:
- Acute hoogteziekte (acute mountain sickness, AMS)
- Longoedeem (high altitude pulmonary edema, HAPE)
- Hersenoedeem (high altitude cerebral edema, HACE)
Symptomen van acute hoogteziekte zijn hoofdpijn, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, duizeligheid, vermoeidheid en slaapproblemen.
Behandeling:
Als er sprake is van hoogteziekte is het erg belangrijk om in elk geval niet verder te stijgen om een verergering te voorkomen. Bij lichte vormen van acute hoogteziekte doen een à twee rustdagen vaak veel goed. Mocht er dan nog geen verbetering optreden dan moet u alsnog afdalen. Ook is het goed om veel water te drinken.
Paklijst Patagonië
Wanneer u Patagonië bezoekt raden we u aan het volgende mee te nemen:
Kleding
- Wind- en waterdichte outdoor jas
- Outdoor broek
- Fleece trui
- T-shirts (met korte en lange mouwen)
- Thermo ondergoed
- Handschoenen
- Muts
- Wandelsokken
Schoenen
- Wandelschoenen met een goed(e) profiel en ondersteuning (deze moeten al zijn ingelopen om blaren te voorkomen)
- Wellicht een lichter paar schoenen of sandalen
Materialen
- Slaapzak (alleen noodzakelijk wanneer u in tenten overnacht of wanneer het beddengoed niet is inbegrepen in de refugio’s/berghutten)
- Wandelstokken (optioneel, deze kunnen vaak ook worden gehuurd)
- Backpack (50L)
Overige
- Zonnebril
- Zonnebrand
- Drinkfles
- Hoofdlamp
Taal
Meest gesproken talen: Spaans en enkele inheemse talen zoals Aymara (in het noorden van de Andes), Mapu Dungu (bij de Mapuches) en Rapa Nui (op Paaseiland). U kunt meestal ook met Engels uit de voeten.
Tijdverschil
In Chili is het tussen de 4 (Magellaan en Chileens Antarctica) en 8 uur (Paaseiland) vroeger dan in Nederland.
Chili ligt ten zuiden van de evenaar. Hierdoor lopen de Chileense zomer- en wintertijd tegengesteld aan de Europese. Bovendien zijn de data waarop de zomer- en wintertijd ingaan, niet gelijk aan de Europese:
- Einde zomertijd: tweede zondag mei 00.00 uur (klok een uur terug naar zaterdag 23.00 uur, UTC-4)
- Begin zomertijd: tweede zondag augustus 00.00 uur (klok een uur vooruit naar 01.00 uur, UTC-3)
- De regio Magellaan en Chileens Antarctica heeft sinds 2017 het hele jaar door zomertijd (UTC-3); gedurende de Chileense wintertijd (UTC-4) is het er een uur later dan in de rest van Chili
Vaccinaties en gezondheid
De aanbevolen vaccinaties voor Chili zijn DTP en Hepatitis A.
DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
DTP is de afkorting van Difterie, Tetanus en Polio, ziekten die we in Nederland gelukkig niet vaak meer zien. In het buitenland is het risico groter om ze op te lopen. Vaccinatie met DTP biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Indien u na 1-1-1950 geboren bent en alle kindervaccinaties gehad heeft, volstaat 1 prik. U bent dan 10 jaar beschermd. Indien u de vaccinaties nooit ontvangen heeft, adviseren wij drie prikken.
Hepatitis A
Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar.
Persoons- en reisgebonden vaccinaties
Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn o.a. afhankelijk van de aard en duur van uw reis en uw gezondheidssituatie. Voor specifieke informatie over uw situatie en eventueel te nemen maatregelen raden we u aan contact op te nemen met uw huisarts of de GGD.
Rabiës
Rabiës (hondsdolheid) is een ernstige infectie van de hersenen. Het virus wordt overgebracht via speeksel van besmette zoogdieren door een beet, krab of lik aan een wondje of via slijmvliezen. Rabiës is een zeer ernstige ziekte die vrijwel altijd tot de dood leidt. Vermijd alle contacten met dieren in streken waar rabiës voorkomt. Vaccinatie bestaat uit 2 prikken. Gebruikt u medicijnen die de afweer verlagen? Dan geldt voor u een ander schema.
Muggen
In Chili komen muggen voor die ziekten kunnen overbrengen, denk aan dengue.
Gezondheid
We raden u aan een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.
In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.
Wanneer u door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meeneemt, moet u mogelijk een medische verklaring bij u hebben. Dit geldt in ieder geval voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).
Ons advies is om water dat wordt geconsumeerd eerst te koken of hiervoor gebruik te maken van flessenwater.
Veiligheid
Chili is een veilig land om doorheen te reizen. Zakkenrollers zijn waarschijnlijk het grootste veiligheidsprobleem. Vooral in de grote steden in de metro, in/bij busterminals en treinstations moet u alert blijven. Er zijn geen specifieke onveilige regio’s in Chili. In algemene zin raden we u aan wanneer u het hotel verlaat, uw waardevolle spullen (juwelen, paspoort etc.) op uw hotelkamer in de kluis achter te laten.
Vervoer
De infrastructuur van Chili verschilt per gebied. Het netwerk in noorden en midden van Chili zijn uitstekend. Hoe zuidelijker u gaat, hoe moeilijker het is om rond te reizen. Vooral in de winter kunnen wegen onbegaanbaar zijn door hevige regen- en/of sneeuwval.
Vliegtuig
De binnenlandse vluchten in Chili worden voornamelijk uitgevoerd door LATAM en SKY.
Bus
Chili kent een uitstekend busnetwerk. Bussen zijn schoon, comfortabel en veilig en doen zo’n beetje iedere plaats aan in Chili. Iedere Chileense stad heeft wel een busstation waar elke maatschappij zijn eigen loket heeft. Ook de service in de bus is vaak van een goede kwaliteit.
De bussen beschikken over verschillende klassen waar u uit kunt kiezen. Met de duurste klasse, cama suite, krijgt u grote leren stoelen, brede ramen, televisies, toiletten en een heuse bediende. Voor u gaat slapen krijgt u vaak nog een glas champagne. De goedkopere klassen, zoals semi cama, zijn ook prima. Voor nachtritten zijn de duurdere maatschappijen wel een stuk comfortabeler.
Trein
Het zuiden van Chili – de Empresa de Ferrocarriles del Estado heeft treinen in het zuiden van Chili. Van Santiago naar Chillán, Concepción en Temuco. Ook kunt u per trein Puerto Varas en Puerto Montt aandoen. Er zijn verschillende klassen.
Huurauto
De meest bijzondere manier om Chili te verkennen is per huurauto. Het voordeel van een selfdrive is dat er gebieden kunnen worden aangedaan waar u met een bus niet kunt komen, verder is de vrijheid ook een belangrijke reden waarom veel reizigers kiezen voor een selfdrive. De mooiste gebieden voor het maken van een selfdrive is het noorden van Chili, het Merengebied, de Carretera Austral en het verre zuiden van Patagonië. Het eigen risico kan in Chili niet worden afgekocht.
Reisdocumenten
Reisdocument
Een paspoort is vereist. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na aankomst in Chili.
Visum
Een Tarjeta de Turismo dat 90 dagen geldig is wordt in het vliegtuig of aan de grens verstrekt. Dit moet bij vertrek weer worden ingeleverd. Het verblijf kan verlengd worden bij de immigratiedienst ter plaatse.
Reizen met minderjarige kinderen
Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig. Wanneer uw kind een andere achternaam heeft dan uzelf, dan moet u een geboortecertificaat kunnen overleggen.
Verkeersregels
Rijden onder invloed
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,3 promille. Het is verboden te rijden onder invloed van drugs. Let op: Het is zowel voor de bestuurder als de passagiers verboden om een alcoholische drank te drinken in een voertuig.
Mobiele telefoon
Het is bestuurders van gemotoriseerde voertuigen verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Handsfree bellen is wel toegestaan.
Basisverkeersregels
U moet rechts rijden en links inhalen.
Bestuurders van rechts hebben voorrang. Een bord met de tekst Ceda el paso betekent dat bestuurders voorrang moeten verlenen (een bord met de tekst Pare betekent dat bestuurders moeten stoppen).
Pechhulp
Bel bij pech in Chili de hulplijn 600 450 6000 (u kunt ook +56-224311313 kiezen als u mobiel belt). De pechhulp wordt verzorgd door de wegenwachtdienst van de ACCHI (Automovil Club de Chile).
Ongeval
Bel bij een ongeval de ambulancedienst op nummer 131 en/of de politie op nummer 133. De brandweer is bereikbaar op nummer 132.
Reisplannen naar Chili?
Vraag hier een vrijblijvend reisvoorstel aan of meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over onze reizen, acties en andere leuke weetjes.