In Chileense kindertekeningen prijken bijna altijd wel bergen met sneeuwkappen op de achtergrond. In Santiago wordt duidelijk waarom: de Andes, die achter de stad opdoemt, is een constante aanwezige in het stadsbeeld. De stad zelf is gezegend met een ideaal mediterraan klimaat. Santiago is ook een van de meest hanteerbare Latijns-Amerikaanse hoofdsteden als u er voor het eerst komt. Hoewel het een grote stad is, doet zij bijna provinciaals aan. In de smalle straten van het compacte centrum is het nauwelijks voorstelbaar dat u zich in het hart van een stedelijk gebied met 6 miljoen inwoners bevindt. In weerwil van de bergen schept de uitgestrektheid van Santiago een gevoel van ruimte. Alleen in het centrum zijn de druk en de dichte bebouwing die doorgaans bij steden van dit formaat horen, voel- en zichtbaar.
De belangrijkste hoogtepunten van Santiago …
La Moneda
Het presidentiële paleis La Moneda stamt uit 1788-1805. De Italiaanse architect ontwierp het als de Munt van Chili. Van 1846 tot 1958 fungeerde het gebouw als residentie van Chileense presidenten, die het tot 1929 met de munt deelden. La Moneda is relatief klein in vergelijk met de ministeries die er omheen staan – Toesca ontwierp een laag gebouw dat bestand moest zijn tegen aardbevingen – en wordt als een van de fraaiste voorbeelden van koloniale publieke gebouwen in dit deel van wereld beschouwd.
Santa Lucía
Santa Lucía is een van de opvallendste en historisch belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Op deze rots, die de inheemse bewoners Huelén (Pijn) noemden, sloegen Pedro de Valdivia en zijn 150 mannen hun eerste kamp op en besloot Valdivia een stad te stichten. Hij noemde cerro (heuvel) naar de heilige van de dag waarop hij was aangekomen, 13 december 1540. In augustus 1834 was Charles Darwin een week in de stad, waarbij hij het ‘rotsheuveltje’ beklom en het uitzicht bewonderde. Zijn bezoek wordt herdacht door een plaquette op de Cerro.
Ahumada
Winkelpubliek, zakenlieden, straatartiesten – alles en iedereen lijkt zich hier te verzamelen. Zakenlieden wisselen nieuwtjes uit in cafés waar jonge vrouwen in minirok espreso en cortado (zwarte koffie met melk) met een glas mineraalwater serveren. Mensen verdringen zich bij de talrijke winkels, banken, warenhuizen en goed gesorteerde kiosken.
De Ahumada eindigt bij het Plaza de Armas, het historische centrum van de stad. Pedro de Valdivia trok de contouren in 1541. Het plein dankt zijn naam aan de wapens in het fort in het midden op het plein waar de eerste kolonisten ’s nachts hun toevlucht zochten. Daarna is het voor allerlei publieke functies gebruikt, van parades tot religieuze processies. Er heerst altijd een grote bedrijvigheid: schoenpoetsers, portretschilders en predikers zijn er actief, venters met traditionele barquitos op fietswielen brengen snoep en pinda’s aan de man en fotografen werven klanten met hun antieke, vrolijk versierde camera’s op statief.
Mercado Central
De Mercado Central vormt samen met La Vega (aan de overkant van de rivier) de centrale markt van Santiago, met alle bedrijvigheid die dit soort plekken overal ter wereld kenmerkt. Zowel het in- als exterieur verdient uw aandacht. Het in Chili ontworpen maar in Engeland gesmede gebouw werd in 1872 door Vicuña Mackenna geopend door een nationale tentoonstelling waarin de krachtige, zelfbewuste economie van die tijd centraal stond. U vindt er tal van goedkope eettentjes en bovenal marisquerías, waar u voor weinig geld grote porties van de uitstekende Chileense vis en zeevruchten – volgens sommigen de beste ter wereld – krijgt voorgeschoteld. Hier vindt u ook het fraaie Estación Mapocho met zijn koperen dak, ook het tweede station van de stad.
Museo Nacional de Bellas Artes
Museo Nacional de Bellas Artes is het belangrijkste museum voor schone kunsten in Chili. De architect Jécquier had bij zijn ontwerp het Petit Palais in Parijs voor ogen. Naast de permanente collecties van hedendaagse en oudere Chileense kunst zijn er ook gastexposities te zien. In het gerenoveerde achterste deel van het gebouw huist het Museo de Arte Contemporáneo, waarin de collectie van Chileense kunst uit de eerste helft van de 20e eeuw van de Universiteit van Chili is ondergebracht.
Kunstenaarswijk Bellavista
Tussen Cerro San Cristóbal en de Río Mapocho ligt Bellavista, een aantrekkelijke woon- en kunstenaarswijk waar meer dan in andere barrios van Santiago een bohémienachtige sfeer hangt. Een van de huizen van de Nobelprijswinnaar en dichter Pablo Neruda, La Chascona ligt hier. Het is tegenwoordig te bezichtigen. De belangrijkste straten van Bellavista zijn de Pío Nono, de Purísima en de Antonia López de Belo.
Reisplannen naar Chili?
Vraag hier een vrijblijvend reisvoorstel aan of meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over onze reizen, acties en andere leuke weetjes.